Academisch


Tijdens mijn universitaire loopbaan heb ik voor mijn studie veel geschreven (zie ook Publicaties). Er is één werk dat uiteraard de kroon spant, mijn academisch eindwerk, de thesis.

Een academische studie zoals die in onze landen bestaat, drie jaar bachelor en één jaar master, is gericht op het klaar stomen van een student om een bijdragen te kunnen leveren aan de wetenschap.

Als sociale wetenschapper in opleiding word je in die jaren klaar gestoomd om na diepgaande methodologische vorming in staat te zijn zelf onderzoek te doen in de masterfase.


Het academiejaar 2015-2016 was voor mij na drie jaar bachelor het moment waarop ik mij moest gaan bewijzen. Na die jarenlange vorming was het nu aan mij om een bijdrage te gaan leveren aan de wetenschappelijke literatuur.

De eerste fase van dit thesisparcours bestond uit het vaststellen van een onderzoeksonderwerp, het opstellen van een onderzoeksvraag en een onderzoeksopzet. Ik ben dicht bij mijzelf gebleven en heb mij gefocust op de politieke stroming van de christendemocratie die altijd mijn aandacht heeft getrokken.


Mijn persoonlijke verwondering over vermoedelijke ideologische verschillen tussen de zusterpartijen van de Lage Landen (Vlaanderen en Nederland) CD&V en CDA heeft de basis gevormd voor mijn onderzoek.

Ik heb de keuze gemaakt mij toe te spitsen op de invloed van veranderingen in het partijlandschap op de ideologie zoals ik die verondersteld heb te kunnen terugvinden in de verkiezingsprogramma’s. Aan de basis van de operationalisering van het empirisch luik van mijn onderzoek doormiddel van kwantitatieve inhoudsanalyse van partijprogramma's lagen drie onderzoeksmomenten. Dit zijn drie cruciale momenten in de ontwikkeling van de twee partijlandschappen in de laatste vijfendertig jaren. 


De verdienste van dit onderzoek is het geschetste onderzoeksmodel dat als blueprint gebruikt kan worden voor onderzoek naar ideologische robuustheid (ideologische consistentie). Daarnaast schetst de tekst een beeld van de ontwikkeling van de christendemocratie in de Lage Landen, de twee partijen CD&V en CDA en geeft ze meer inzicht in de wetenschappelijk onderbelichte maar maatschappelijk en historisch onmiskenbare politieke ideologie van de christendemocraten. Persoonlijk zie ik de verduidelijking die ik breng over de christendemocratie en de kernconcepten van deze politieke stroming als mijn grootste verdienste voor de wetenschappelijke literatuur, maar zeker ook voor het maatschappelijk debat.


Het is belangrijk nog eens te benadrukken dat dit wetenschappelijk werk door mij geschreven is als politieke wetenschapper, als sociale wetenschapper. Ik heb mijn beste gedaan om zo goed als mogelijk te voldoen aan de hoge wetenschappelijke eisen die wij als voorwaarde voor goed wetenschappelijk onderzoek aan elkaar opleggen in de sociale wetenschap. Op deze manier heb ik geprobeerd iets van de sociale realiteit, in mijn geval de ideologie van christendemocraten in de Lage Landen onder de microscoop van de onderzoeker te leggen, te observeren en te analyseren, de bestaande literatuur te synthetiseren en met een synthese en met eigen empirisch onderzoek te verrijken.

Dit werk is dus de kroon op mijn academisch parcours in de Politieke Wetenschappen. Hoewel natuurlijk ook dit werk niet perfect is en op punten kritiek te recht is, is het proces, mijn eindwerk en mondelingen verdediging als cum laude beoordeeld geworden door de reviserende professoren.


Als politieke wetenschapper heb ik dus mijn specialisatie in de christendemocratie. Heeft u vragen over mijn thesis of bent u geïnteresseerd in mijn academisch eindwerk, neem dan gerust contact op.

Kortom: specialisatie christendemocratie, eindwerk o.l.v. Prof. Dr. Peter Thijssen:

Titel: "Christendemocratie in de Lage Landen, wortels en ontwikkeling"

Ondertitel: "Een comparatief onderzoek naar de robuustheid van de christendemocratische ideologie van CD&V en CDA in vijfendertig jaar veranderend partijlandschap in Vlaanderen en Nederland"